Tlačová správa: Riaditeľ Kancelárie Rady oddnes predsedá európskym regulátorom (1. 8. 2018)

JUDr. Ľuboš Kukliš, PhD., riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu bol s plnou podporou všetkých hlasujúcich krajín zvolený za predsedu ERGA (The European Regulators Group for Audiovisual Media Services). Organizáciu, ktorá je poradným orgánom Európskej komisie pre oblasť audiovizuálnych médií, združujúca vrcholných predstaviteľov regulačných orgánov zo všetkých členských štátov EÚ, bude Ľ. Kukliš riadiť oddnes do konca roka 2019.

Zástupca Slovenska bude ERGA predsedať v kľúčovom období ukončenia procesu revízie smernice o audiovizuálnych službách a jej implementácie do národných legislatív jednotlivých členských krajín, v ktorom sa očakáva rozšírenie kompetencií ERGA a posilnenie jej formálneho postavenia v rámci európskeho práva. V ERGA je Rada pre vysielanie a retransmisiu aktívnym členom dlhodobo; v novembri 2016 bol Ľ. Kukliš zvolený za jej podpredsedu. „Výsledok voľby vnímam ako ocenenie našej doterajšej práce zo strany vedenia aj členov ERGA a najmä ako záväzok naďalej aktívne a zodpovedne prispievať k efektívnemu fungovaniu tejto užitočnej organizácie pri presadzovaní jej dôležitej agendy, ale aj ako príležitosť pokúsiť sa o ďalšie skvalitnenie jej činnosti“, zhodnotil Ľ. Kukliš.   
 
Zástupcovia slovenského regulátora sa doteraz v ERGA špecializovali najmä na oblasť ochrany maloletých pred negatívnymi vplyvmi médií a problematiku internej a externej mediálnej plurality, ktorá zahŕňa aj čoraz naliehavejšiu tému šírenia dezinformácií (tzv. fake news) či transparentného vlastníctva médií, a to prostredníctvom vedenia pracovných skupín, ktoré v danej oblasti vypracúvajú podrobné komparatívne reporty. Keďže ERGA vytvára platformu pre vzájomnú spoluprácu európskych mediálnych regulátorov a výmenu ich skúseností a poznatkov z regulačnej praxe, výstupy z tejto analytickej činnosti sú cenným východiskovým materiálom pre úvahy o ďalšom vývoji regulácie médií v EÚ. Okrem ochrany maloletých a mediálnej plurality naši zástupcovia aktívne participujú aj v odborných pracovných skupinách zameraných na problematiku samo- a koregulačných procesov v mediálnej sfére aj na otázky spojené s revíziou smernice o AVMS.    

Funkciu podpredsedu ERGA bude Ľ. Kukliš vykonávať popri pozícii riaditeľa Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu. Ide o dosiaľ najprestížnejšiu funkciu, ktorú slovenský regulátor dosiahol v medzinárodnom pôsobení. Rada pre vysielanie a retransmisiu je tiež dlhoročným aktívnym členom CERF (Central European Regulatory Forum), ktoré združuje stredoeurópskych regulátorov a EPRA (European Platform of Regulatory Authorities), obdobnej organizácie s celoeurópskou pôsobnosťou, ktorej 48. zasadnutie bude zabezpečovať práve Slovensko na jeseň tohto roka v Bratislave.
 
Funkciu podpredsedu ERGA bude v období predsedníctva Ľ. Kukliša vykonávať zástupca nemeckého regulátora Tobias Schmid. Viac informácií o postavení a činnosti ERGA je dostupných na webových stránkach: http://erga-online.eu/, https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/audiovisual-regulators.
    


Kontakt pre médiá:
Mgr. Lucia Michelčíková, PhD.
hovorkyňa
Rada pre vysielanie a retransmisiu
tel.: +421 2 20 90 65 03
mobil: +421 918 696 286
mail: lucia.michelcikova@rvr.sk





 

Súbory na stiahnutie/prezeranie:

Prípadné námety a pripomienky k tejto stránke, prosím, oznámte na: office@rvr.sk, resp. tel. č. + 421 2 20 90 65 03.
Pri použití informácií z tejto www stránky žiadame uvádzať zdroj: www.rvr.sk - Rada pre vysielanie a retransmisiu.

 

Kalendár akcií

Po Ut St Št Pi So Ne

Rýchly prístup

Žiadosti o licenciu / registráciu
Registrácia retransmisie
Žiadosti o udelenie licencie na televízne vysielanie
Žiadosti o udelenie licencie na rozhlasové vysielanie

Výberové konanie

Právnická osoba Fyzická osoba

KDS,MMDS,MVDS,satelit

Právnická osoba Fyzická osoba
Žiadosti o udelenie licencie na digitálne vysielanie

Televízne vysielanie

Právnická osoba Fyzická osoba

Rozhlasové vysielanie

Právnická osoba Fyzická osoba

Databáza rozhodnutí Rady

Linky

Znak